Warsztaty kulinarne
W naszej szkole odbywały się warsztaty kulinarne w ramach rządowego programu "Bezpieczna+" , w których uczestniczyli uczniowie wszystkich klas wraz z wychowawcami.
W pierwszej części zajęć nauczyciele przy bogato zastawionym w zdrowe produkty stole rozmawiali z dziećmi na temat korzyści wynikających ze spożywania warzyw i owoców. Poprzez rebusy i zagadki przybliżono wiadomości na temat witamin i innych składników w nich występujących.
Wykorzystując zmysły smaku, dotyku i węchu dzieci rozpoznawały i nazywały zgromadzone owoce, w czym na pewno pomogły im wiadomości przyswojone w trakcie lekcji z naszymi gośćmi z Indonezji, Brazylii i Gruzji, Kambodży, którzy bardzo dużo opowiadali o owocach, które rosną obok ich domów na „wyciągnięcie ręki”. A było w czym wybierać: indonezyjskie mango, banany, kaki, brazylijskie ananasy, pomarańcze, gruzińskie winogrona, kiwi, mandarynki, cytryny, nektarynki, brzoskwinie, melony…. . Uczniowie z wolontariuszami z odległych krajów i różnych kultur przygotowywali: kanapki, sałatki owocowe i warzywne, szaszłyki oraz słodkie przekąski..Przez chwilę mogliśmy poczuć się jak w podróży po egzotycznych kuchniach świata, w którą mogliśmy się udać dzięki środkom z programu „Bezpieczna +”.
Uwieńczeniem warsztatów była wspólna degustacja przygotowanych potraw, które swoim wyglądem zachęcały do jedzenia i były smaczniejsze niż zwykle, bo sporządzone własnoręcznie. Dzięki warsztatom kulinarnym uczniowie odkryli tajniki zdrowej kuchni i poznali oryginalne smaki z różnych stron świata. To była niezwykła kulinarna przygoda.